h i r d e t é s

2030-ra véget vetnek az erdőirtásnak - eldöntötték a klímacsúcson

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

2030-ra véget vetnek az erdőirtásnak - eldöntötték a klímacsúcson

2021. november 02. - 14:05

A nyilatkozatot olyan nagyhatalmak is aláírták, mint az Egyesült Államok, Kína vagy Brazília.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A Glasgow-ban tartott ENSZ-klímacsúcson hétfőn több mint száz ország képviselője megállapodásra jutottak arról, hogy 2030-ra véget vetnek az erdőirtásoknak, és intézkedéseket hoznak a szén-dioxid megkötésében és a globális felmelegedés lassításában kiemelkedő szerepet játszó erdők védelmében. A nyilatkozat jelentőségét az adja, hogy olyan nagyhatalmak is aláírták, amelyek nagy területű erdőkkel rendelkeznek, mint az Egyesült Államok, Kína vagy Brazília.

A részleteket majd a házigazda brit miniszterelnök Boris Johnson, Joe Biden amerikai elnökkel és Joko Widodo indonéziai elnökkel mutatják be. A határozatot ellenjegyző kormányok 12 milliárd dollárt, a kezdeményezéshez csatlakozó vállalhatok pedig további 7 milliárd dollárt fordítanak majd az erdők védelmére és újratelepítésére.

Az elemzők ezt fontos lépésként értékelik, de továbbiakat sürgetnek: „A Glasgow-ban elhangzott pénzügyi bejelentések örömteliek, de még mindig kis összegekről van szó ahhoz a pénzmennyiséghez képest, ami – gyakran állami támogatások formájában – az erdőirtásokért felelős üzletágakban mozog” – mondta Frances Seymour, a World Resources Institute (WRI) nevű kutatócsoport fenntarthatósági szakértője. (Qubit.hu)