h i r d e t é s

2025-ig a TVEL szállítja a nukleáris üzemanyagot a Kozloduji Atomerőmű számára

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

2025-ig a TVEL szállítja a nukleáris üzemanyagot a Kozloduji Atomerőmű számára

2019. december 05. - 15:28

A TVEL és a Kozloduji Atomerőmű 2025-ig szóló szerződést kötött az orosz nukleáris üzemanyag szállításáról a bolgár atomerőmű számára.

Kozloduji Atomerőmű - Forrás: e-a.hu

Ennek értelmében a TVEL továbbra is a nukleáris üzemanyag-ellátás egészét lefedő szolgáltatást nyújt, ami azt jelenti, hogy nemcsak a fűtőelemeket gyártását, hanem az előállítási lánc előzetes szakaszainak munkáit is magára vállalja. Ily módon az erőmű üzemeltetőjének sem a dúsított urán piaci beszerzésével, sem annak a nukleáris üzemanyaggyártónak való átadásával nem kell foglalkoznia.

A Kozloduji Atomerőmű két VER-1000 típusú blokkot (5-ös és 6-os blokk) üzemeltet, amelyeket az orosz Novoszibirszki Vegyi Üzem (a Roszatomhoz tartozó TVEL Novoszibirszkben, Nyugat-Szibériában működő üzemanyag-gyártó vállalata) lát el nukleáris üzemanyaggal.

2016 óta a kozloduji 6. blokk a TVSA-12 új generációs üzemanyaggal működik. Az új, rendkívül hatékony, megnövelt urántartalmú nukleáris fűtőelempálcákkal bíró típus bevezetése lehetőséget adott arra, hogy a bolgár mérnökök már 2017-ben megnövelt hőteljesítménnyel
(a névleges érték 104%) működtessék a blokkot. A megnövelt hőteljesítménynek köszönhetően nőtt a blokkok gazdasági hatékonysága és teljesítménye.

Natalja Nyikipelova, a TVEL elnöke ennek kapcsán elmondta: „Büszkék vagyunk azokra az eredményekre, amelyeket a Kozloduji Atomerőművel folytatott hosszú távú együttműködésünk során közösen értünk el, csakúgy, mint a kapcsolatunkat jellemző nagyfokú bizalomra.
A TVEL széles körű szolgáltatásokat nyújt a Kozloduji Atomerőmű számára, beleértve a teljes nukleáris üzemanyag-ellátást, a mérnöki szolgáltatásokat, az atomerőmű telephelyére történő üzemanyag-szállítást – ezek teszik piaci ajánlatunkat egyedivé. Bolgár partnereinkkel az új időszakra szóló hosszú és bonyolult szerződéskötési eljárás végére értünk, és meggyőződésem, hogy ennek köszönhetően biztosított lesz az erőmű magas fokú biztonsága és nukleáris üzemanyag-ellátása. A TVEL mindig is megbízhatóan teljesítette a nukleáris üzemanyag-szállítást a megrendelői számára. Idén már egy új szállítási útvonalat is igénybe vettünk, ami tovább növeli az ellátás biztonságát” – hangsúlyozta a TVEL elnöke.