h i r d e t é s

15 éves csúcson az erdőirtás az Amazonas-medencében

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

15 éves csúcson az erdőirtás az Amazonas-medencében

2021. november 19. - 07:31

A legfrissebb adatok szerint több mint 13 ezer négyzetkilométernyi területen irtották ki az esőerdőt a 2020-21-es időszakban.

Forrás: intelligentliving.co

Az Amazonas esőerdőit is figyelő brazil nemzeti űrkutatási intézet (INPE) hivatalos adatai szerint csupán egy év alatt 22 százalékkal nőtt az erdőirtás mértéke - írja a BBC.

Brazília az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének Glasgowban rendezett 26. ülésén (COP26) azt ígérte, megállítja és visszafordítja az erdőirtást 2030-ig. Amazónia területén nagyjából hárommillió állat- és növényfaj él, valamint egymillió őslakos.

Jair Bolsonaro elnök 2019-es hivatalba lépése óta felgyorsult az erdőirtás mértéke. A legfrissebb adatok szerint több mint 13 ezer négyzetkilométernyi területen irtották ki az esőerdőt a 2020-21-es időszakban, ez a legmagasabb szám 2006 óta. Joaquim Leite környezetvédelmi miniszter szerint az adatok „kihívást” jelentenek, és azt mondta, erőteljesebben kell fellépni az ilyen bűntények ellen. Hozzátette, hogy az adatok nem kimondottan az elmúlt hónapokban tapasztalható helyzetet tükrözik.

Bolsonaro korábban azzal támadta az INPE-t, hogy rosszhírét keltik Brazíliának, a héten Dubajban pedig arról panaszkodott, hogy az országot az erdőirtás miatt érő vádak méltánytalanok. (444.hu)

A Glasgow-ban tartott ENSZ-klímacsúcson több mint száz ország képviselője megállapodásra jutottak arról, hogy 2030-ra véget vetnek az erdőirtásoknak. A nyilatkozat jelentőségét az adja, hogy olyan nagyhatalmak is aláírták, amelyek nagy területű erdőkkel rendelkeznek, mint az Egyesült Államok, Kína vagy Brazília. De addig...


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s