h i r d e t é s

141 milliót költött Pataki Attilára a Szerencsejáték Zrt. leányvállalata útján

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

141 milliót költött Pataki Attilára a Szerencsejáték Zrt. leányvállalata útján

2022. június 20. - 18:06

Plusz jutott pénz egy vitorlásra és a Békemenetre is

Pataky Attila - Forrás: TV2/Mokka

Négy hónap alatt 915 millió forintot osztott szét leányvállalata útján az állami lottócég, ennek negyede egy vitorlás megvásárlását segítette, de 141 milliónak örülhetett Pataky Attila, 70 milliónak pedig a Békemenetet szervező CÖKA. A Habonyt és Rogánt reptető családi vállalkozás idén is kapott támogatást, de jutott pénz Demjén Rózsi cégének és a Polgárok Házát fenntartó alapítványnak is.

A tavaly augusztus 20-i tűzijáték áránál kicsivel többet, csaknem egymilliárd forintot osztott szét négy hónap alatt “közösségi, társadalmi tevékenységek” támogatására az állami lottócég, a Szerencsejáték Zrt. támogatáskezelő leányvállalata. Ugyan a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft.-nek rendszeresen közzé kell tennie a honlapján az adománnyal vagy szponzorációs szerződéssel támogatottak listáját, a havi listákat rendre több hónapos késéssel töltik fel.

Mivel május közepén még egyetlen 2022-es összeget sem közöltek, a hvg.hu közérdekű adatigényléssel kérte ki az idei támogatottak listáját, amire a törvényes 15 napos határidő újabb 15 napos hosszabbítása után, június közepén érkezett az a válasz, hogy az adatok elérhetők a honlapon – ezeket 1-2 nappal korábban tölthették fel, addig nyomuk sem volt, ráadásul csak a január-április hónapokról tettek közzé adatot, a már szintén lezárt május hónapról semmilyen információ nincs.

Az adatok alapján az év első négy hónapjában összesen 915 millió forintot osztott szét a Szerencsejáték Zrt. leánycége, és a lista korábban nem tapasztalt, jelentős aránytalanságokat mutat:

míg korábban egy 40-50 milliós tétel már nagynak számított, és csak elvétve volt 100 millió feletti összeg, most a teljes, négy havi pénz csaknem felét három szerencsés kapta, a csúcstartó 230 millióval támogatott magáncég egymaga elvitte a keret negyedét.

A 230 millió forint egy április 7-én aláírt szponzorációs szerződéssel a Hightide23 Kft.-hez került. A honlapra feltöltött egysoros tájékoztatókból soha nem derül ki, pontosan mire kapott pénzt az adott szervezet vagy vállalkozás, sokszor még azt sem egyszerű kideríteni a nevük alapján, hogy ezek mivel foglalkoznak. Azt pedig egyáltalán nem közlik, miért tarthatták támogatásra érdemesnek őket, és miért éppen a jelzett összeggel a Szerencsejáték-leánycég döntéshozói.

A 230 millióra érdemesített Hightide23 Kft-nek weboldala vagy Facebook-oldala nincs, a cégjegyzékből pedig csak annyi derül ki, hogy a fő tevékenységként nyomdai előkészítéssel, illetve az ettől viszonylag messze álló szabadidő- és sporthajó gyártással foglalkozó, 11 éves vállalkozásnak tavaly augusztusban lett egyedüli tulajdonosa és ügyvezetője Weöres Szabolcs, a cégnek pedig 2020-ban és 2021-ben sem volt árbevétele, a tavalyi évet 201 ezer forintos veszteséggel zárta például. Weöres Szabolcsot egy tavalyi cikk szerint “a magyar vitorlás sportban igazán járatosakon kívül talán kevesen ismerik”, mindenesetre a Fa Nándorral is hajózó profi vitorlázó most a cégén keresztül jelentős támogatást kapott – mint a vitorlazasmagazin.hu-nak idén májusban elárulta – egy versenyhajó megvásárlásához, amit már tavaly nyáron kinézett, de lassan “állt össze a finanszírozás” – ehhez pedig nemcsak a Szerencsejáték-cégtől, de a Moltól és az MVM-től is érkezett segítség, sőt tavaly év végén az állami Eximbanktól is kapott még 20 milliós támogatást.

A március a jelek szerint minden évben Pataky Attila hónapja: akkor kapta az idei eddigi második legnagyobb összeget, több mint 141 millió – egész pontosan 141732284 forintot – az Edda énekesének vállalkozása, a P.Management Kft. a Szerencsejáték Service-en keresztül, ahonnan tavaly is éppen márciusban jutott 78,7 millióhoz. Pataky vállalkozásának biztosan jól jött a pénzt, bár cége az előadó-művészeket is hátrányosan érintő koronavírus-járvány ellenére sikeres: a 2020-as 72 milliós árbevételt 2021-ben 327 millióra növelte, a 268 ezres veszteséget pedig 61 milliós nyereségbe fordította.

A harmadik legtöbb pénzt, 70 milliót szintén márciusban és ismét egy régi ismerős kapta: a Békemeneteket is szervező Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA). A Szerencsejáték-cég tavaly 40 millióval, 2020-ban 100 millióval, 2018 végén pedig 70 millióval támogatta a CÖKA-t, amely máshonnan is hasznot húz: emlékezetes a 2016-os, botrányt kavart eset, amikor az állami Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. 508 milliót adott nekik a “közgondolkodás javítására”. A CÖKA bevételeinek jelentős részét az ilyen és ehhez hasonló támogatások jelentik. Mint a CÖKA tavalyi mérlegét feldolgozó cikkünkből kiderül, az alapítvány részint ezeknek is köszönhetően tavaly 252 milliós rekordnyereséget ért el.

A “dobogósoknál” jóval kevesebb, de még mindig jelentősnek mondható, 50 milliós támogatást kapott például a tavaly is ekkora összeghez jutó – az MVM, a Mol és az MKB Bank által is támogatott – Darts Event Kft, amely tavaly is nagyszabású darts-versenyt szervezett és idén ősszel is hasonló rendezvényre készül. A támogatás-lista alapján 35 millió forintot kapott a Szerencsejáték Service-től az Aeroglobe Kft, amely ugyaninnen tavaly is kapott pénzt – igaz, csaj 20 milliót. A Budaörsi Repülőteret üzemeltető, régi repülős dinasztia által tulajdonolt családi vállalkozáshoz kapcsolódó másik családi cég a FLY-COOP Kft. neve már ismerősebben csenghet: ennek a helikopterével utazott Rogán Antal miniszter és felesége 2016-ban egy lagziba, de szállították már Habony Árpádot is.

Mindössze 30 millióval kellett beérnie a lista szerint a magyar rock egyik legtermékenyebb szereplője, Demjén Rózsi tulajdonában álló Rózsa Records Kft.-nek, és csak 25 millió jutott a hazafias rockot játszó – és a Nélküled című számról is közismert – Ismerős Arcok zenekar basszusgitárosa, Galambos Nándor Hangos Szó Kft. nevű cégének. A maga 20 milliós adományával a lista végén kullog a már korábban is támogatott, a Nemzeti Imareggeliket szervező D.C. Magyarországi Alapítvány. Szintén 20 milliós adományt kapott az Orbán Viktor első és eredeti – még Vona Gábort is a tagjai között tudó – polgári köréből kinőtt Szövetség a Nemzetért Alapítvány, amely a polgári körök központja, a budapesti Polgárok Háza fenntartója, és amelyik még 2016-ban 320 milliós támogatást kapott a légi irányításért felelős állami cégtől, a HungaroControltól.


h i r d e t é s

Clicky