h i r d e t é s

1000 méter feletti hegyekben is 30 fok feletti hőmérsékleteket mérnek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

1000 méter feletti hegyekben is 30 fok feletti hőmérsékleteket mérnek

2020. július 04. - 12:46

Az Alpok magasabban fekvő területeit is érinti a klímaváltozás.

Matterhorn - A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A nyár folyamán a hegyekben is egyre melegebb lesz: még ezer méteres magasság felett is gyakoriak lesznek a 30 Celsius-fok feletti hőmérsékletek - derült ki a Német Meteorológiai Szolgálat (DWD), az MeteoSchweiz svájci meteorológiai és klimatológiai hatóság és az osztrák meteorológiai és geodinamikai központi intézet (ZAMG) csütörtökön bemutatott értékeléséből.

Az ezer méteres magasságban lévő svájci Chateau d'Oex-ban 1990 és 2019 között 19 olyan év volt, amikor a legforróbb napokon 30 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet. Az azt megelőző harminc évben csupán két évben fordult elő hasonló. Az ausztriai Seefeldben 1200 méteres magasságban a forró napok száma 5-ről 13-ra emelkedett.

Az Ausztriában lévő gleccserek az 1850-ben mért legnagyobb méretük óta felszínük 60 százalékát veszítették el - áll a DWD közleményében. Svájcban is egyre inkább visszahúzódik a jég: a nulla Celsius-fokos határ középmagassága nyáron rendszeresen 3800 méter körül van, holott 1961 és 1990 között még 3350 méteren volt.

Ezek a változási irány nagy valószínűséggel a következő évtizedekben folytatódni fog - vélik a szakértők.

"Ha nem változik az üvegházhatású gázok kibocsátása, a ma szélsőségesen forró nyarak az évszázad végére már normálisnak fognak számítani" - emelte ki a DWD. (MTI) / infostart.hu


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s