h i r d e t é s

10 évre kitelepíthetnek egy svájci falut

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

10 évre kitelepíthetnek egy svájci falut

2020. február 27. - 10:21

 

Legalább tíz évre evakuálhatják egy svájci falu lakosságát egy második világháború idején épült, föld alatti lőszerraktár kiürítése miatt – közölték hírügynökségek szerdán.

Mitholz - Forrás: LUMENFILM

A svájci védelmi minisztérium a héten tájékoztatta a 170 lakost, hogy tarthatatlan veszélyt jelent a lőszerlerakat, s ezért a falu teljes és hosszabb ideig tartó evakuálása mutatkozik a legjobb megoldásnak.


Blausee-Mitholz, Bern, Svájc - 1949. augusztus 8. - Forrás: wikipedia / ETH-Bibliothek

A föld alatt tárolt lőszer fele már 1947-ben felrobbant, akkor kilencen vesztették életüket. A tárca közölte azt is, hogy egy további robbanás veszélyét évtizedeken keresztül alábecsülték. Az egykori vasúti alagútban a minisztérium információi szerint még mindig mintegy 3500 tonna hadianyag lehet. A föld alatti lőszerraktár ráadásul részben beomlott, így a hadianyag egy része sziklák alatt van betemetve.


Forrás: Twitter

A védelmi minisztérium szerint a lerakat biztonságos kiürítéséhez utakat kell elterelni, egy közeli vasútvonalat pedig különleges fedélszerkezettel kell ellátni, hogy védve legyen. A tárca hozzátette, hogy a munkálatoktól függően akár több mint egy évtizedig nem lakhat senki a faluban. A robbanóanyagokat legkorábban 2031-ben hozhatják a felszínre. (MTI) / nlc.hu


 

h i r d e t é s