h i r d e t é s

2398 személy veszítette el eddig a szlovák állampolgárságát

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

2398 személy veszítette el eddig a szlovák állampolgárságát

2018. július 02. - 17:06

2398 személy veszítette el szlovák állampolgárságát a 2010-ben elfogadott állampolgárságról szóló törvény életbe lépésétől 2018. június 27-ig. - írja a bumm.sk.

Illusztráció: korkep.hu

A belügyminisztérium statisztikái alapján Szlovákia polgárai közül a cseh állampolgárságuk miatt veszítették el eddig legtöbben, konkrétan 601-en a szlovák útlevelüket. 

A további sorrend a következő: a német állampolgárságot felvevők 550-en, az osztrákot 356-an és a britet 251-en voltak. A magyar, valamint az amerikai állampolgárságot választók és így a szlováktól megfosztottak száma 109. A továbbiak: norvég (58), svájci (54), holland (46), ausztrál (43), kanadai (41), ír (38), belga (36), olasz (26), svéd (19), finn (15), francia (14), luxemburgi (8), orosz (5), kínai és lengyel (3-3), dán, izlandi, új-zélandi és ukrán (2-2), izraeli, spanyol, szerb és szingapúri (1-1) és egy ismeretlen.

A 2010-ben elfogadott állampolgárságról szóló törvény az akkori parlament válasza volt a magyar országgyűlés által elfogadott törvényre, amely megkönnyítette a Magyarország határain kívül élő magyarok anyaországi honosítását. A jelenlegi törvény értelmében egy másik állampolgárság felvétele esetén elvesztik szlovák állampolgárságukat.

A törvény elfogadása óta több kísérlet is történt a jogszabály enyhítésére,de egyik sem járt sikerrel. A jelenlegi jogi normával a Szlovák Köztársaság Alkotmánybírósága is foglalkozott, de nem tudta megítélni, hogy alkotmányellenes-e vagy sem. A belügyminisztérium az ígéretek ellenére egyelőre nem terjesztett elő újabb javaslatot.

2015 februárjától érvénybe lépett a rendelet, miszerint az állam az állampolgárságot speciális okok alapján ítéli oda. Lehetővé teszi, hogy Szlovákia egykori állampolgárai, akik 1993. január 1-én elvesztették az állampolgárságukat, újra kérvényezhessék azt.

A döntés során figyelembe veszik azokat a tényeket, amelyek közrejátszottak a szlovák állampolgárság elvesztése során és a külföldi útlevél megszerzésének körülményeit. Főképpen az engedélyezett, iktatott vagy regisztrált külföldi tartózkodás érvényességét a külföldi állampolgárság megszerzésekor.

bumm.sk