h i r d e t é s

2023-tól csak az lehet vezető közszolga, aki Orbán kedvenc egyetemén végzett

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

2023-tól csak az lehet vezető közszolga, aki Orbán kedvenc egyetemén végzett

2017. augusztus 31. - 07:45

2023. január 1-től csak az tölthet be vezető pozíciót a közigazgatásban, aki elvégezte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemrég indult államtudományi mesterképzését - derült ki az Index birtokába került kormányzati előterjesztésekből. 

Forrás: index.hu

A Lázár János és Trócsányi László miniszterek által jegyzett tervezet szerint ez az előírás vonatkozna

  • a minisztériumi vezetőkre, az államtitkárokra és helyettes államtitkárokra, 
  • az állami intézményeknél dolgozó főigazgatókra és igazgatókra,
  • a hivatalvezetőkre,
  • a központi államigazgatási szerv vezetőjére,
  • valamint a külképviseletek vezetőire. 

A javaslat szerint az említett pozíciók betöltésénél a jogász végzettség mentességet adna az NKE-s diploma megléte alól, azonban ezzel több minisztérium sem értett egyet. Így a dolog még nem lefutott.

Az intézkedés különlegessége, hogy nem felmenő rendszerben léptetnék életbe, vagyis az összes, már hivatalban lévő közszolgálati vezetőnek úgy kell készülnie, hogy meg kell szereznie a papírt 2023-ig, ha meg akarja őrizni pozícióját. A javaslat ki is tér arra, hogy "a 2017-ben, illetve 2018-ban megkezdett képzések már 2021-2022-ben befejezhetőek". Az államtudományi mesterszak képzési ideje 5 év, a másoddiplomás hallgatók esetén kreditbeszámítással 3-4 évre csökkenhet. 

A Földművelésügyi Minisztérium ugyanakkoir felvetette, hogy a jelenleg vezetői pozícióban lévők előnyben előnyben részesülhetnének a felvételi eljáráskor, az előterjesztők pedig ezt támogathatónak tartották.

 

További részletek Fábián Tamás és Dull Szabolcs írásában, az Index-en >>