h i r d e t é s

2020-ra szállna le a Holdon egy japán cég

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

2020-ra szállna le a Holdon egy japán cég

2017. december 28. - 08:23

Erre pedig már a pénzt is nagyjából összekalapozták. - írja az sg.hu

Forrás: ispace-inc.com

Az amerikai elnök bejelentése alig néhány nappal ezelőtt történt, azonban már ezt megelőzően is tudtuk, hogy a Hold ismét előtérbe került, legalábbis ami az elkövetkező évek űrkutatási célkitűzéseit illeti. Most egy japán cég is újult erővel jelenik itt meg, ők alig két éven belül leszállnának égi kísérőnkön. 

Az Ispace eredetileg még a Google-féle Lunar Xprize versenyen indult el, annak idején pedig még 2012-es indulásról írtak. Az időközben felmerült technológiai és anyagi problémák miatt több csúszást is kénytelenek voltak bejelenteni, most azonban arról számoltak be, hogy japán vállalatok és kormányzati szervek összesen 90 millió dollárral segítik a célkitűzés megvalósítását, ennek révén pedig összejöhet a 2019-es start, vagyis akkor majd egy, a Hold körül keringő szondát állíthatnak pályára, egy évre rá pedig jöhet a leszállás, amit egy erre kijelölt landolóegységgel valósítanának meg. A következő évtizedben további járműveket juttatnának el a felszínre, amelyek víz után kutatnának, ebből pedig hidrogént állítanának elő, amely üzemanyagként szolgálna. A végső cél a holdi gazdaság beindítása, amely több szempontból is komoly előnyöket kínál. 

Az első körben marketinges tevékenységet végeznének, szerintük számos üzleti szereplő szeretné saját márkanevét vagy logóját látni a Holdon, a háttérben a Földdel. Többek között ez biztosítaná a további bevételeket, később azonban jelentős szereplővé válhatnak az ottani nyersanyag-kitermelésben, ahogy szép fokozatosan kiépül a helyi gazdaság – ez azonban állandó megtelepedést igényel majd. A cég emellett továbbra is részt venne a Google versenyén, a most sikeresen végrehajtott tőkebevonás révén azonban egy komoly vállalkozás alapjait rakhatják le. 

Az évtized végéig kiderül, mennyiben válnak be az eddig megfogalmazott tervek, addigra további szereplők csatlakozhatnak majd a szegmenshez.

 

sg.hu