h i r d e t é s

2018-as kilátások: az UniCredit Research tartós növekedést, magasabb hozamokat és erősebb eurót prognosztizál

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

2018-as kilátások: az UniCredit Research tartós növekedést, magasabb hozamokat és erősebb eurót prognosztizál

2017. november 20. - 20:16

2018-ban a világgazdaság növekedése 3,9 százalék körüli érétkével továbbra is erős marad.

Forrás: pixabay.com

  • Az eurózóna a GDP-je 2,3 százalékkal bővülhet
  • A jegybankok laza monetáris politikája összességében fennmarad, a szigorítás mértéke csupán enyhe lesz
  • EUR/USD árfolyam hamarosan ismét növekedő pályára állhat, körülbelül 1,25-ös szinten zárva a következő évet

Erik F. Nielsen, az UniCredit csoportszintű vezető közgazdásza és a vállalati és befektetési banki kutatásokért felelős nemzetközi vezetője:

Tartós növekedést, magasabb hozamokat és erősebb eurót várunk.

Azáltal, hogy a nagy jegybankok csak kis mértékben szigorítanak és összességében fennmarad az alkalmazkodó monetáris politika a kockázatos eszközök – különösen az eurózóna-részvények és a feltörekvő piacok – további felértékelődése várható.

Az Egyesült Államokban a tervezett adóreformnak köszönhetően a gazdasági növekedés várhatóan rövid távon kap némi lendületet, ugyanakkor a Fed valószínűleg háromszor fog kamatot emelni 2018-ban. Az UniCredit Research várakozása szerint a 10 éves amerikai államkötvény hozama 2018 végére eléri a 2,75 százalékot.

Az eurózóna gazdasága várhatóan a következő évben is tartani tudja a határozott és kiegyensúlyozott, éves szinten körülbelül 2,3 százalékos növekedési ütemet, tovább zárva ezáltal a kibocsátási rést, valamint mérsékelt felhajtóerőt generálva a maginflációban.

Az infláció az előrejelzés teljes időtávján (2018-2019) az EKB inflációs célja alatt marad, ezért a nettó eszközvásárlások várhatóan folytatódnak 2018 végéig, miközben a kamatlábak nem változnak.

Ebben az összefüggésben, a Global Economic Outlook szerint 2018 végére a 10 éves német kötvényhozam 0,80 százalék körül várható – az Egyesült Államokban tapasztalható felhúzó erő, az Európai Központi Bank folytatódó eszközvásárlása és az eurózóna alacsony infláció melletti erőteljes növekedése közepette.

Az UniCredit Research várakozása szerint az EUR/USD árfolyam hamarosan ismét emelkedő pályára áll, körülbelül 1,25-os valós becsült értékkel zárva a következő évet.

Az UniCredit Research 2018-as előrejelzése azon a feltevésen alapul, hogy az olaj árának emelkedése több hónapon át folytatódik, a Közép-Keleten fennálló feszültségek nem vezetnek ugyanakkor érdemi kínálati sokkokhoz.

Ennek eredményeként, a jelentés jövő tavasztól kezdődően az olajárak fokozatos csökkenését vetíti előre a hordónkénti 55-60 dolláros árszintre visszatérve. A jelentés azt is megemlíti, hogy rövid távon az előrejelzés tekintetében a Szaúd-Arábia és Irán közötti feszültség növekedése jelenti az egyetlen jelentősebb kockázatot.