h i r d e t é s

1200 milliárdos hiány van a jövő évi költségvetésben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

1200 milliárdos hiány van a jövő évi költségvetésben

2016. április 27. - 07:55
0 komment

Kiderült, hogy a nullszaldós jelző igazából csak a működési költségekre vonatkozik - írja az Origo.

Forrás: kormany.hu

Legalábbis, amit a kormány annak nevez. A benyújtott dokumentumból kiderül, hogy a valós hiány 1200 milliárd körül lehet majd.

Kiderült, hogy mit ért a kormány nullszaldós költségvetésen. Hát nem azt, hogy az állam nem költ többet, mint amennyit beszed.Sőt a hiánycél 2,4 százalékra ugrott, amivel igazából egyre messzebb kerül az állam a valódi nullás költségvetéstől.

Ez nekik a nullszaldó

A kormány három részre bontotta az idei költségvetést, és az egyikben sikerült annyit beírni a bevételi és a kiadási oldalra is. Ennyit jelent csak a gyakorlatban a nullszaldó a kormány szerint. A valóság viszont 1200 milliárdnyi kis lépésre van a nullától.

Az első táblázatba sikerült beírni kétszer ugyanazt a számot, ez a kormány szerint már nullszaldós költségvetés
Forrás: Origo

A működési költségek részletezése után viszont még jön két másik táblázat. Az egyik a "Hazai felhalmozási költségvetés", a másik az "Európai uniós fejlesztési költségvetés". Ezek pedig együtt összesen 1166,4 milliárdos minuszt mutatnak. Csakhogy képbe tegyük: ez olyan, mintha egy család azt mondaná, hogy pont kijönnek a fizetésből, mert kenyérre és lakbérre még elég a fizetésünk. A plazmatévét meg megveszik hitelre. A végén persze ugyanúgy eladósodnak. Sőt a következő évben még a hitelt is fizetni kell az új tévé után. 

A mi plazmatévénk a liget lesz 

A felhalmozási részt olyan projektek támogatása jelenti, mint a liget beépítése, Paks 2. Ebben a táblázatban látszik legjobban, hogy a működési költségek nullás végét csak számmisztikával hozták össze. Egész egyszerűen annyi áfabevételt írtak oda, amennyi kellett, hogy ellensúlyozza a kiadásokat. A többi beszedett áfa már ide került. 

Vastag mínusz, és annyi áfa amennyi még maradt
Forrás: Origo

Az utolsó bontásban az uniós beruházások kiadásai vannak, amelyeket az uniós forások ellentételeznek. Így jön ki az összesen 1166 milliárdos deficit. 

Az új nulla -1166 milliárd forint
Forrás: Origo

 

origo.hu